Hvad skal man give børn som rasler til fastelavn?

I gamle dage til fastelavn samlede man familien, vennerne og naboerne til mad og drikke, da der i de efterfølgende dage skulle fastes i 40 dage. I dag har de voksne dog efterladt denne tradition til børnene, og er gået mere væk fra den kristne del, som gik ud på at jage det onde bort, og helt bogstaveligt talt ’slå katten af tønden’. I dag er fastelavn en hyggelig højtid, som fejres med fastelavnsboller, katten af tønden og raslen fra dør til dør.

For blot et par artier tilbage var det helt almindeligt og meget populært blandt børn at tage ud og rasle til fastelavn. Denne skik er ved at gå i glemmebogen for mange. Dog ses der stadig mange udklædte børn på gaden til fastelavn.

Når børn rasler, foregår det sådan at de går udklædt fra dør til dør i nabolaget og synger fastelavnssangen i håb om at få en fastelavnsbolle, slik eller en lille mønt i deres beholder. I dag er børn og unge i Danmark begyndt at fejre den amerikanske ’fastelavn’ Halloween lige så meget. Halloween er skiftet ud med fastelavnsboller og sjov, og handler mere om at skræmme og klæde sig uhyggeligt ud. Modsat halloween, klæder børn sig til fastelavn ud som riddere, prinsesser, superhelte, indianer osv.

Traditionen lyder, at hvis børnene som rasler skal gøre sig fortjent til at modtage slik, lommepenge eller andre godter, at de så skal synge fastelavnssangen ”Boller op, boller ned”.

Når børn rasler til fastelavn synges der:

“Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have, hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade.” Eller ”Boller op, boller ned, boller i min mave, hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade.” Eller ”Penge op, penge ned, penge i min dåse, hvis jeg ingen penge får, så kommer jeg til påske.”

Der er altså ikke tale om de store gaver når børn rasler, men derimod giver folk penge, slik, fastelavnsboller eller mandariner. Dog elsker ældre mennesker generelt når børn kommer forbi og synger for dem. De ældre har tilmed tendens til at være en smule mere gavmilde når det kommer til at putte en lille ting i børnenes beholdere. Det er ofte set at de ligger små gaver ned i børnenes kurve i form af legetøj, spil osv. Find inspiration til fastelavnsgaverne her.

Nu til dags prøver ældre børn i en alder af 12-14 år stadig at gå fra hus til hus og rasle. Dog er de kun ude på at få penge. Dette er en ærgelig trend, som på længere sigt kan komme til at ødelægge det for de mindre børn, som i bund og grund kun er ude på at have det sjovt (og få massere af slik).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>