Mange ønsker og afholde deres egen private fastelavnsfest, og hvad skal der egentligt til, for og afholde en sådan bedst mulig?
Der skal selvfølgelig en del ting til, og en del forberedelse – men vi vil her gennemgå ting du skal overveje såsom:
- Gæstelisten
- Fastelavstønden
- Udklædningen
- Maden
Og sidst men ikke mindst skal du også overveje økonomien i den perfekt fastelavnsfest.
Gæstelisten
Er det en privat fastelavnsfest, er det ofte fordi mange i familien og jeres venner har mindre børn, at man ønsker og arranger sine egen fastelavnsfest.
Men det kan også være på arbejdspladser eller fritids-/sportsklubber, der søger inspiration til den perfekte fastelavn.
Lige gyldigt, hvem du arrangerer festen for, er den vigtigste ingrediens til en god fastelavnsfest børn og barnlige sjæle.
Det er sjældent man holder en fastelavnsfest kun 8 voksne uden børn.
Tønden
Det centrale i en god fastelavnsfest er en fastelavnstønde, som er pyntet uden på og indeni. Udenpå kan du hænge guirlander/terpentiner, klippe katte og andre motive ud af karton og påklistre det rå ydre af tønden.
Derudover skal du huske og proppe tønden indvendigt med slik og frugter og andre delikatesser til de mindste i forsamlingen.
Nogen smdier det hele ind i en pærevælling, hvor du risikere børnene kommer op og toppes om, hvem derskal have hvad. Hvor andre allerede har doseret det hele i slikposer, der let kan deles ud til hvert barn.
Du skal huske og have et bat, som der kan slås til tønden med.
Vær opmærksom på, nogens tradition siger man skal putte en stofkat i tønden, for og hædre den gamle tradition der lagde navn til legen “Slå katten af tønden”. Du skal du overveje dette kraftigt, da mange nu om dage lige så let kan blive stødt af dette stunt.
Overvej hvor robust en tønde du ønsker, jo mere robust jo længere tid varer underholdningen, på den anden side er deltagerne 3-5 år er det måske ikke sikkert de har kræfter nok til og slå en robust tønde af.
Derudover skal du huske en kongekrone o gen dronningekrone, for at du kan krone vinderne af dagens leg.
Udklædningen
Hvad skal du og dine børn klædes ud som? Ligesom der til Halloween altid er en kotume for udklædning er dette også tilfældet til fastelavn.
Forskellen på udklædningen til Halloween og fastelavn er; Halloween-udklædningen ofte er baseret på noget skræmmende, hvorimod til fastelavn kan du ligeså vel være supermand og en politibetjent.
Mange fester har også en præmie til bedste udklædning.
Maden
Da fastelavn er fejret i februar måned er det ofte koldt og det der oftest serveres til en fastelavnsfest er varme drikke som te, kaffe og varm kakao – dog er der også ofte øl og sodavand til dem, der foretrækker dette.
Mad mæssigt er det mest fastelavnsboller der bliver serveret – og disse går godt sammen med en kop varm kakao.
Hvad koster det at afholde en fastelavnsfest
En fastelavnsfest kan koste i forskellige skalær, alt efter hvor fancy en fest og hvor mange du vil invitere til din fest.
Det der kan trække budgettet op er, hvis du køber fastelavnsbollerne ude i byen, i stedet for hjemmebag. Og din egen udklædning kan også hurtigt tage overhånd, hvis du går i det perfektionistiske selvsving.
Tønden med indhold kan nok laves for et par tusinde kroner.
Så vi vil mene du nok skal forberede dig på og bruge min. 5.000 kroner til og arrangere en god fastelavnsfest. Skal du holde en stor fest, skal du måske helt op i 10.000 kroner – det kan lyde som mange penge, men heldigvis kan firmær som Folkelånet hjælpe dig hermed.